dimarts, 10 d’abril de 2012

           " VOLTA PEL MONTGRÍ"


Diumenge 8 d´abril, els 42 excursionistes que ens hem reunit avui, comencem a caminar a les 9  del matí  des de l´institut  que hi ha als peus del Montgrí on hem deixat els cotxes. Ens acompanya un sol lluent i un lleuger vent de tramuntana.Seguim les marques del GR-92 que ens  fa passar per sota de la cova del Cau del Duc.

Continuem caminant pel Camí de les ermites on podem veure 3 capelles i talls del empedrat original d´aquest camí, per cert molt concorregut de gent que tradicionalment puja a peu  el dia del romiatge que se celebra a   l´ermita de Santa Caterina el 25 de novembre.


Arribem al  Coll de la Creu ( 30 min) lloc des d´on ja es pot veure l´ermita, la badia de Roses, i més...


Fem una petita parada i girem a la dreta en direcció al castell, que ja ens espera al capdamunt d´una alegre pujada que es fa més lleugera amb la tramuntana que comença a bufar ( 60 min. )

Arribem al cim de la Muntanya del Montgrí ( 307,9 m).
Entrem  dins  del  castell  i pugem per l´escala de cargol d´una de les seves torres fins al cap damunt per poder donar la volta i gaudir de les magnífiques   vistes  que   tenim   :  L´Estartit i les illes medes, la platja de Pals , la Gola del Ter, la torre de Montgó i molt més.No ens hi podem estar massa estona, el vent és fred i s´ha  amagat el sol.


El castell del Montgrí es va començar a  construir    l´any  1294  degut  a   l´enfrontament entre Jaume el Just i Ponç V d´Empúries , però es va interrompre la seva construcció l´any 1301 degut a la consolidació del poder del comtat de Barcelona sobre el comptat d´Empúries.

La seva estructura quadrada ( 31 metres de costat ) amb quatre  torres cilíndriques adossades als seus murs segueix la tendència de les construccions   militars importades   d´orient després de les primeres Croades. Els seus murs tenen una alçada de 13 metres i deixen entreveure quina havia de ser la seva estructura. El material per construir-lo fou extret de la mateixa muntanya  donant lloc a les pedreres que encara avui dia es poden localitzar al voltant del cim .
Després de fer-nos la foto del grup sortim per la dreta del castell per anar a visitar la  seva  cisterna d´aigua   a uns 100 metres. Reculem per mateix corriol i enfilem la baixada  per  tornar  al coll de la Creu.

Des del coll seguim el camí que en lleugera   baixada   i envoltats de garrigues, romaní i estepes blanques florides ens   portarà fins  la plaça de l´ermita de Santa Caterina (2 hores).
Aquí fem una parada per poder esmorzar, tastar algun brunyol i fer el cafè al bar de l´ermita que està  obert tots els diumenges i festius.

Segons diu  la tradició   la imatge va ser trobada dins d´una cova, sobre la qual hi havia una capelleta.

Demanem als responsables del lloc si ens poden obrir la capella i accedim al seu interior pel patí , aquí hi ha un pou i a la  paret lateral de la dreta un escrit extret de l´obra "Solitud" de Victor Català  on  es  descriu admirablement    
la     vida que  hi  feien   els seus ermitants,    l´ermita , les seves dependències i la festa que si celebra cada  any el 25 de novembre i que és un     gran   aplec de gent de Torroella, l´Escala,Ullà,Bellcaire i d´altres pobles veïns  .

La capella i l´ ermita de Santa Ceterina es varen començar a construir l´any 1392 per 3 ermitants      procedents      del   monestir   de        
Montserrat. 
L´església  és de 3 naus  i en el seu dia tenia 3 altars a cada banda dedicats a la Nostra Senyora dels Dolors, al Sant Crist, Sant Baldiri, als Sants Cosme i Damià, a la Verge de la Llet i un amb una imatge més moderna de Santa Caterina.
La imatge de la Santa presideix l´altar major i és de pedra molt ben tallada.
Val la pena seure una estona en un dels seus bancs i contemplar el seu sostre restaurat que ensenya encara les seves pintures i sobretot el magnífic retaule barroc que ocupa tot l´absis de la capella. Va ser construir l´any1702 per l´escultor figuerenc Joan Torras, autor també del retaule dels sants Iu i Honorat de la Catedral de Girona i del retaule dedicat a Sant LLorenç de la Confraria de Sant Llorenç màrtir dels Foresters de l´església parroquial de Castelló d´Empúries.Sortim de l´ermita i ens acomiadem dels qui amablement ens han obert la capella. Són les 12h., el temps passa ràpid, entre una cosa i altra hem estat parats 1 hora.

Som al darrera de l´ermita on hi ha una gran esplanada així com lloc habilitat per poder fer-hi foc. Els dies de festa sol haver-hi força gent. Al mateix bar es poden llogar taules i cadires. 
Amb   pas   ferm  i  decidit  creuem   l´esplanada i una petita pineda per  enfilar una pujada, que sota el sol que ara brilla ens fa fer una bona suada, arribem ràpidament  primer a un coll, deixem a la nostra esquerra un sender que ens portaria al cim del Puig Roig ( 259 m) i seguim el camí per la dreta on després d´una última pujada arribem   al  Montplà .


Fent honor al seu nom ens posa davant nostre una extensa planúria ocupada per matolls baixos de garriga, romaní , estepa blanca i alguna flor com ara el lliri blau i el narcís. 


Caminem  durant uns 5 minuts pel corriol que travessa tota la carena i fem una parada per baixar al Cau de les dents.Una cova prehistòria del Neolític.

Feta la visita ,continuem pel mateix corriol que ens porta a passar just per sota del cim del Montplà (311 m )

Tot seguint l´únic corriol que hi ha comencem la baixada que ens portarà fins el coll de Garrigars. 
Des d´aquí ,podríem tornar a pujar al Castell  tot seguint les marques del GR, però nosaltres agafarem el camí a l´esquerra que baixa directe cap a Torroella i que en un suau descens ens portarà fins el mateix lloc on hem deixat els cotxes.


Per  veure més fotos de la sortida:
https://picasaweb.google.com/101137230730220120235/VOLTAPELMONTGRI8042012

Per veure el calendari d´activitats del Centre Excursionista Empordanès:
http://www.cee.cat/agenda.php


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada