dilluns, 9 de març de 2015

               VOLTA PEL MONTGRÍ


Diumenge 8 de març el C.E.E va gaudir de la col·laboració del Centre Excursionista Escalenc.De la mà de Jaume Salvat " esplèndid guia" vam descobrir un altre Montgrí, des del Camí dels Termes i a cavall entre la ruta del vent i la duna continental.S'iniciava la sortida pel Camí de Palau que porta fins a l'ermita del mateix nom.És una ermita del S. XII construïda sobre un Castrum romà i situada a prop de la via romana que connectava Girona amb Empúries.
Annexada a ella hi ha una construcció que servia de barraca pels pastors que exercien la transhumància baixant des de Setcases amb el bestiar.
Entre parades podíem anar gaudint  d'unes grans vistes des del mar fins l'interior.
  

Un dels punts d'interès de la sortida el vam trobar en la visita de dos formacions geològiques molt importants per la zona del Montgrí en temps de sequera. Una, eren els Cisternons, galeries originades per l'acció de l'aigua sobre les roques calcàries que a poc a poc van foradant la roca. Els cisternons permeten disposar d'aigua al llarg de l'any com una cisterna.
L'altra formació  són les Dolines, són depressions ovals de dimensió i profunditat variables, formades  en relleu  càrstic a partir d'un punt absorció. Al marge aflora la roca i al fons resta la terra rossa.Cisternó


                                            Dolina
              
                                       Després de totes aquestes descobertes ens vam enfilar fins el pou del Mustinyà, testimoni d'un massís humanitzat fruit del treball diari, fidel i responsable de moltes generacions, on vam esmorzar.


Amb les forces recuperades vam arribar fins el forn de calç del Coll de les Sorres ( S.XVII - XIX ). El Montgrí era un lloc excel·lent per a la transformació de la roca calcària  en calç.
Gràcies a uns treballs de desbrossament  que s'estan duent a terme, s'ha descobert una barraca de pedra seca intacte: la Barraca d'en Xeu; i com no podia ser d'una altra manera  vam aprofitar-la per fer-nos la foto de grup.

Tot seguit vam experimentar la sensació tant agradable que és baixar per una duna, treball constant fet per la tramuntana durant anys, que ha portat la sorra d'Empúries, Roses,Sant Pere,Castelló cap aquest indret.
Després d'unes cinc hores de marxa i entre pinedes, espàrrecs i orquídies vam arribar al punt final. Es pot dir que va ser una sortida ben interessant i amena .       

Fins la propera !!!!Propera sortida

12 d'abril 2015
Cantallops-Roc de la Penya i Abellars
Sortida conjunta amb el  grup Xiruca i Forquilla
Sortida a les 8 h de la Plaça de l'Escorxador de Figueres
Informació :  xirucaiforquilla@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada