divendres, 17 d’abril de 2015

        CANTALLOPS:ROC DE LA PENYA I ABELLARS

Diumenge 12 d'abril el CEE juntament amb el grup "XIRUCA I FORQUILLA" de Cantallops vam fer plegats la sortida de petit format del mes.De la mà del Doctor en història  Lluís Serrano vam poder conèixer una part de la història d'aquest bonic poble que és Cantallops alhora que gaudíem d'unes vistes esplèndides sobre la plana. L'objectiu era arribar fins el roc de la penya,un gran aflorament granític (450 m.) . Així doncs, vam enfilar el camí ramader de Cantallops a   Abellars ( Costa d'en  Titella) resseguit en bona part per parets de pedra seca i on en alguns llocs es podien veure fins hi tot  les roderes deixades pels carros.La primera parada la vam fer aprofitant un mirador fantàstic, aquí el nostre guia ens va explicar la història del Comú de Cantallops. Tota aquesta contrada era del domini del compte de Perelada el qual va disposar que la muntanya que envolta Cantallops fos d'ús públic del Comú fins els anys 1780-85, a partir dels quals va cedir el seu ús  a unes quantes famílies amb possibilitats econòmiques i poder municipal en règim emfitèutic, és a dir se'ls cedia el domini útil de la muntanya a canvi de pagar un cànon.Un ús que se'n feia de la muntanya era l'explotació del suro de tal manera que el poble va arribar a tenir fins a una tretzena de negocis, algun fins i tot, amb 10 treballadors.Aquest fet va provocar enfrontaments i resolucions judicials durant molts anys. L'últim episodi  va tenir lloc l'any 1936 quan l'ajuntament juntament amb milícies antifeixistes varen confiscar aquests boscos sota l'empara dels antics drets del Comú de Cantallops i es varen col·lectivitzar. Actualment la muntanya, pertany, principalment als hereus dels antics emfiteutes. 


Al costat d'aquest mirador hi ha l'antiga Font de l'Escorxada, dita així, en referència a l'escorxada de les alzines.Una segona parada en un altre mirador ens va portar a recuperar forces i es va aprofitar allà tots reunits per fer la fot del grup. 

Arribats al Roc de la Penya i sempre gaudint d'unes bones vistes vam visitar unes inscultures prehistòriques de la zona de Terres Blanques.
Amb l'objectiu fet vam tornar cap el poble tot passant per l'antic camí de Cantallops a Santa Llúcia. Vam passar pel costat d'un antic mas dels segles XVI-XIX , Mas d'Abellars, conegut al poble com a Mas Bruch. Aquí vam poder veure un altre dels grans afloraments granítics que hi ha a la zona, el Roc de Sant Jaume amb una pedra oscil·lant. A les proximitats hi ha documentada una església medieval, Sant Jaume d'Abellars, les restes de la qual varen ser malmeses durant unes obres.
La vista del cementiri datat del 1860 ja ens deia que la nostra excursió tocava al seu fi. Va ser una sortida molt interessant geogràficament i històricament i agraïm la col·laboració del grup " Xiruca i Forquilla" i les excel·lents explicacions del Doctor Lluís Serrano. Fins la propera.Propera sortida

Diumenge 10 de Maig

Llançà-Coll del Perer-Vall de Santa Creu-Camí de Ronda-Llançà
Desnivell 300 m  Durada 4 h  Dificultat Mitjana

Punt de trobada Plaça de l'Escorxador de Figueres a les 8 h. del matí

Telf. de contacte Jaume  620182971 
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada